Menu
O tom, jak probíhá štědrovečerní večeře v českých zemích, není potřeba mnoho povídat. Každá rodina má své zvyky a tradice, i když se generaci od generace trochu liší. Dnes se Dianou podíváme na štědrovečerní večeři ve světě. Co myslíte, ve kterých zemích nesmí ve štědrovečerní večeři chybět ryba?
SlovenskoJako první se podíváme k našim sousedům. Na Slovensku mají nejčastěji smaženou rybu s bramborovým salátem a rybí polévku nahrazuje polévka s houbami, klobásou a kysanou smetanou. PolskoPolská štědrovečerní večeře je velkolepá a skládá se ze dvanácti chodů, které symbolizují dvanáct apoštolů. Na stole se objevují polévky, ryby, cukroví, kompot či pokrm z máku. RakouskoRybí menu – tak by se dala označit štědrovečerní večeře v Rakousku. Rybí je předkrm i druhý chod, kdy se podává smažený candát s bramborovým salátem. |
Ve Francii se Štědrý den neobejde bez krocana či krůty, humra, ústřic a dalších mořských plodů. Jako dezert je servírované čokoládové polínko.
Na severu Evropy se štědrovečerní hostina liší podle oblastí – někde servírují žebra vepřová, jinde jehněčí. V Norsku mají krásnou tradici – uvaří se ovesná kaše, do které je vhozený jeden oříšek. Komu se oříšek objeví u štědrovečerní večeři na talíři, bude mít štěstí.
Italové se před štědrovečerní večeří pořádně postí, protože u nich začíná až po půlnoční mši. Servíruje se zvěřina, ryby a sladkou tečkou je panettone – italský chléb se skořicí, čokoládou a kandovaným ovocem.
Bulharská štědrovečerní večeře je střídmější a skládá se ze sedmi vegetariánských jídel. Připravují se pokrmy z rýže, zelí, dýně, fazolí a na stole nesmí chybět čerstvě upečený chléb.
Zde začínají večeři pestře – jako předkrm se podává oplatka s medem a česnekem, která má podle pověr odradit zlé duchy a v nastávajícím roce podpořit zdraví. Následuje tradiční maďarská polévka a smažená ryba s bramborovým salátem.
Dříve nebyly Vánoce v Asii tak rozšířené, ale čím dál více přebírají tamní obyvatelé zvyky z dalších zemí, především díky filmům z Ameriky.
V Africe se na Štědrý den podává skopové s česnekem a rýží a pečené dezerty a cukroví zde nahrazuje ovoce.
Pokud na štědrovečerní večeři vyrazíte do Střední a Jižní Ameriky, pohostí vás vepřový masem, krocanem nebo v některých oblastech také pečeným kůzletem. Jako příloha se podávají nejčastěji fazole.
A co na zahraniční štědrovečerní večeře říkáte vy? Vyměnili byste některou za tradiční českou? Podělte se o to s Dianou na Facebooku!