Ryby patří neodmyslitelně do našich jídelníčků. Chutnou rybu si můžete pořídit v prodejnách Diana Fish nebo i z pohodlí domova v e-shopu. Víte ale, jak s ní před zpracováním naložit? Dnes vám Diana poradí, jak rybu vybrat a jak ji nejlépe skladovat, aby si zachovala všechny kvality a chutě.
Jak vybrat dobrou rybu?
Při výběru ryby zapojte své smysly! Od zraku, přes čich, hmat i chuť.
- Vždy kupujte již vykuchanou rybu.
Od vnitřností se ryba kazí nejrychleji, proto kupujte pouze vykuchanou rybu.
- Ryba musí být lákavá na pohled.
Svěží barva, zdravé ploutve, červené žábry a jasné oči vám prozradí, že je ryba čerstvá.
- Voňavá a zdravá na omak.
Ryby mají specifickou vůni, tzv. „rybinu“ a tu hledejte u všech dobrých ryb. Dalším poznávacím znamením je hmat, kdy je maso pružné – po stisku se vytvoří důlek, který se po chvilce opět zacelí.
- Jako poslední rozhoduje chuť.
Pokud jste vybrali dobře, potvrdí váš dobrý výběr skvělá chuť!
Jak skladovat rybu?
Ideální varianta je, když rybu koupíte, přinesete domů a pustíte se do vaření. Ovšem, tato situace není vždy možná, proto se s Dianou podíváme na typy, jak nejlépe rybu uchovat a skladovat.
Teplota Syrové ryby skladujte v lednici při teplotě +4°C a zpracujte je nejdéle do 48 hodin. Pokud skladujete ryby v mrazáku, minimální teplota je -18°C.
Obal Diana balí při prodeji ryby do papíru, krabičky či igelitového sáčku. Tento obal je ideální pro přenos ryby domů, ale pro delší uchování v ledničce je lepší rybu zabalit do prodyšného materiálu (např. utěrka). Díky tomu se ryba nezapaří a maso si zachová své kvality.
|
|
Rozmrazování ryb
Šetrné rozmrazování je klíčové pro zachování kvality masa. Nejlepším způsobe je nechat maso povolit v lednici, i když je tento způsob časově náročný.
Další šikovné tipy a rady
Máte nějaké otázky? Neváhejte kontaktovat Dianu!