Menu
Někdo vybírá ryby bez kostí, jiným rybí kosti nevadí, hlavně když si pochutnají na dobrém mase. Rybí kost v krku se může objevit nejen na Štědrý den, kdy se strávník po celodenním půstu hltavě pustí do kapra. Taková nehoda se může stát i během celého roku, stačí trocha neopatrnosti. Jak si ale s rybí kostí v krku poradit? A jaké existují babské rady?
Polknete jednou, polknete po druhé a pořád bodavá bolest v krku nemizí? Je na čase pustit se do přemýšlení, zda je možné kost tzv. zajíst, nebo bude lepší navštívit odborné ošetření. Pokud se kost zapíchne v oblasti jazyka, většinou ji dokážeme vytáhnout sami bez další pomoci.
Kost v krku je ale složitější – podle babských rad se doporučuje zajíst kost kusem chleba či bramborem, který kostičku obalí a při dalším polknutí odnese do žaludku, kde se rozpustí. Také se doporučuje citronová šťáva, která kost změkčí.
Pokud se po předchozích pokuse kost neuvolnila, navštivte hned lékaře. Nemá cenu čekat den či dva, zda kost sama nezmizí. Když necháte cizí předmět v krku či v jícnu déle, nejenže je to pro vás nepříjemné, ale ještě hrozí její zanícení v horším případě může ostrý předmět způsobit krvácení. Pokud je v části krku, odstraní ji lékař pomocí speciálních kleští. V případě, že je v jícnu, provádí se většinou pod celkovou anestezií esofagoskopie. K tomu ovšem dochází ve výjimečných situacích.
Existují ryby, které kostí mají málo nebo nemají žádné. Byla by ovšem velká škoda vyhýbat se z důvodu obav ostatním rybím druhům, protože tak přicházíte o labužnický zážitek. Většinu kostí lze z masa lehce odstranit a pokud již rybí kost spolknete, stačí většinou babské rady a na nemilou zkušenost hned zapomenete.