Menu
Krásné počasí láká k venkovnímu grilování či lehké zdravé večeři. Ideální volbou tak mohou být chlazené ryby, které jsou zdravé, chutné a nejen v létě se stávají skvělým jídlem. Víte ale, jak s nimi zacházet? Diana vám dnes přináší 8 rad, jak doma s rybou naložit, aby si zachovala co nejvíce živin a především skvělou chuť.
Chlazenou rybu už máte koupenou a nesete si ji domů – kdybyste s nákupem ryby váhali, přečtěte si článek Jak správně vybrat a skladovat rybu. Aby si ryba zachovala co nejlepší vlastnosti a mohli jste si na ní skvěle pochutnat, přináší vám Diana několik osvědčených rad.
Pro zachování kvalitní struktury masa a udržení nejlepší chutě je dobré uchovat rybu v chladu. Ideální teplota je okolo 0°C.
Pro přepravu z obchodu do domácnosti je z praktického hlediska vhodný igelitový sáček či krabička. Doma však rybu z obalu vyjměte, zabalte do prodyšné utěrky a uložte do chladu, pokud rybu nebudete obratem zpracovávat. V Dianě navíc můžete na požádání mít rybu zabalenou ve speciálním sáčku na uchování a přepravu ryb i s možností přidání ledu.
Čím je ryba čerstvější, tím pro vaření lépe. Pamatujte na to, že chlazené ryby by se měly zpracovat do 24 hodin od nákupu.
Z lednice přímo na pánvičku? To by nebylo ono. Nechte rybě čas, aby postupně získala okolní teplotu. Po vyjmutí z lednice rybu omyjte, osušte a nechte ještě půl hodiny odpočívat na lince, aby před vařením nedostala teplotní šok. Odvděčí se vám za to skvělou chutí a lahodným masem.
Rybu připravte v takovém množství, abyste pohostili všechny jedlíky. A pokud bude chtít někdo přidat, bude si muset počkat na další čerstvý kousek. Ohřívaná ryba se té čerstvě připravené nikdy nevyrovná.
Ty při ohřívání tolik cenné chuti neztratí. Ohřívané filety a další ryby již ohřevem velmi ztrácí na kvalitě. Ale pokud není jiná možnost, ohřívejte šetrně – před mikrovlnou troubou dejte raději přednost páře.
Chlazené ryby si zamilujete nejen kvůli chuti, ale také díky tomu, že s nimi nemusíte v kuchyni trávit tolik času. Příprava je snadná – stačí trocha soli, čerstvé bylinky a zdravě si pochutná celá rodina! Pokud vás zrovna nenapadá žádný recept, inspirujte se zde na stránkách.
A je to tady! O chlazenou rybu jste se pěkně starali a nyní, když ji budete servírovat, nenechte se ničím rušit a vychutnejte si v klidu a pohodě každé sousto. Nejprve rybu zbavte kůže a hřbetních ploutví. Když je ryba dobře připravená, maso se od kostry uvolňuje samo, proto stačí malá pomoc nože a většinu kostí odstraníte jedním tahem za ocasní ploutev. Následně odstraňte hlavu a můžete se pustit do hodování.
Diana Fish vám přeje dobrou chuť!