Menu
Dnešní příspěvek bude především o číslech. Prozkoumáme s Dianou česká i světová fakta ze světa ryb a rybolovu. Svět ryb je obrovský, proto se s Dianou dále podíváme na zajímavosti a rekordy! Pojďme se podívat na to nejzajímavější.
Přestože se rok od roku spotřeba ryb v České republice zvyšuje, stále jsme mezi jedlíky rybího masa pod evropským průměrem.
Země | Spotřeba ryb/osobu/rok |
Maďarsko | 4,4 kg |
Česká republika | 11 kg |
Japonsko | 40 kg |
Portugalsko | 56,6 kg |
Světový průměr | 20 kg |
Evropský průměr | 22,7 kg |
Zdroj: Společné politiky Evropské Unie (L. Fojtíková a M. Lebiedzik) a další.
Nejvíce rybolovu se odehrává v šelfových mořích v mírném pásmu. Sladkovodní rybolov zaujímá přibližně 10 % produkce. Mezi největší producenty rybolovu patří Japonsko, Čína, Peru či USA. Nejčastěji se loví tuňáci, makrely, sledi či sardinky.
Rybí fakta v číslech
|
Největší paryba
Největší parybou je žralok obrovský, který dosahu délky 18 metrů. Při setkání s ním ovšem nemusíte mít strach – živí se planktonem a drobnými rybami.
Nejmenší ryba
Nejmenší ryba o délce pouhých 7,9 mm žije u Sumatry, jedná se o druh Paedocypris.
Největší medúza
Největší medúza Nemopilema má hmotnost až 200 kg, šířku klobouku až 2 m a chapadla dlouhá až 5 metrů.
Nejjedovatější ryby
Mezi nejjedovatější ryby patří Odranec pravý, označovaný pro svůj vzhled také jako kamenná ryba. Za zmínku určitě také stojí Takifugu – jedná o velmi jedovatou rybu, která v Japonsku patří mezi opravdové speciality a její „zdraví bezpečná“ příprava je velice náročná. Ryba obsahuje smrtelnou dávku jedu až pro 30 lidí. Proti jejímu jedu neexistuje protijed.