Menu
Den svatého Valentýna je spojený s oslavou zamilovanosti, kterou symbolizují nejen srdce a srdíčka, ale také červená či růžová barva. A pokud dnes přemýšlíte nad tematickým valentýnským menu, Diana má pro vás zdravý a lehký tip na recept, který se ponese právě v těchto tónech. O krásnou barvu se postará salát z červené řepy a lahodnou chuť zajistí candát.
O tom, že jsou ryby zdravé, není pochyb. Candát je sladkovodní ryba a je příjemné, že obsahuje málo kostí, které se vlivem tepelné úpravy téměř rozpadají. Z nutričního hlediska je tato ryba bohatá na bílkoviny a mastné kyseliny. Ovšem ani červená řepa by ve zdravém jídelníčku neměla chybět. Řepa je bohatá na vitamíny A, B a C, dále podporuje trávení, zvyšuje odolnost organismu a pomáhá při boji s nachlazením. |
Nejprve u červené řepy seřízneme vršek (čepičku), pak ji nakrájíme na dílky. Větší řepu na 6-8 dílků, menší krájíme na 4 díly. Dáme do skleněné mísy a lehce prohřejeme v mikrovlnné troubě. Přidáme červenou cibuli nakrájenou na kolečka a nadrobno nasekanou jarní cibulku. Dochutíme solí, pepřem a vinným octem a olivovým olejem. Máme salát z červené řepy hotový a použijeme ho jako hlavní přílohu.
Z filetek candáta připravíme 4 porce, lehce osušíme a osolíme. Necháme olivový olej hodně rozpálit a filetky opečeme. Nejprve stranou s kůží 3 minuty, otočíme a druhou stranu 1 minutu. Maso vyndáme. Do pánve přidáme 50 g másla a šťávu s ½ citrónu. Zasypeme nasekaným čerstvým koprem. Listový špenát, pokud použijeme salát Pak Choi jednotlivé listy rozebereme a pak na pánvi a olivovém oleji lehce 2 min orestujeme.
Nyní můžeme servírovat. Na talíř dáme nejprve připravený teplý salát z řepy, orestovaný špenátový salát nebo salát Pak Choi s opečenou rybičku. Přelijeme lehce výpekem a jako závěrečnou tečku dáme lžičku zakysané smetany. Na přípitek se hodí kvalitní bílé víno.
Podívejte se na další inspiraci a recepty.
Diana přeje dobrou chuť a příjemnou oslavu dnešního dne.