Menu
Tradiční vánoční hostina se neobejde bez kapra s bramborovým salátem a rybí polévky. Vyzkoušejte letos alternativu ke klasickému rybímu vývaru a připravte si jemnou rybí polévku z kapra a hrášku. Recept vychází z lidových tradic, které do mnoha pokrmů přidávaly luštěniny a především hrách.
Koupíte-li na Vánoce celého kapra, úhledné kapří porce využijete pro hlavní slavnostní chod. Zbývají tedy kapří vnitřnosti, hlava a ocas, které jsou ideální právě do rybí polévky. Při přípravě budeme vycházet z klasických surovin, s nimiž docílíte skvělé chuti.
|
Z kapra, kapřích vnitřností a velké cibule si v osolené vodě připravíme vývar. Uvařené maso scedíme, obereme a spolu s vnitřnostmi nakrájíme a dáme stranou.
Najemno nastrouhanou kořenovou zeleninu a nakrájenou cibuli krátce osmahneme na másle a následně zalijeme vývarem z ryb. Necháme 15 minut povařit, dokud zelenina nezměkne a podle chuti dosolíme.
Do hrnce přidáme 500 g hrášku, vše krátce povaříme a za pomoci tyčového mixéru polévku důkladně rozmixujeme. Pro zjemnění přidáme smetanu, dále obrané kousky rybího masa, povařené vnitřnosti a posekanou petrželovou nať.
Na závěr rybí polévku z kapra dosolíme, opepříme a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem, který povzbuzuje chuť k jídlu a povzbuzuje trávení.
Jako speciální vložku do polévky připravíme na másle osmažené kostičky housky, které si každý vloží do již hotové polívky.
Pokud hledáte další inspiraci na vaření, podívejte se na recepty, které pro vás Diana připravila. Máte zájem o pravidelnou várku informací, slev a receptů? Nechte nám tady váš e-mail a budete o nejlepších novinkách vědět mezi prvními!