Menu
Že už jen název receptu zní lákavě? Ještě aby ne, jedná se o méně obvyklou chuťovou kombinaci, kterou ocení nejen příznivci pikantnějších jídel. Dozlatova opečené filety z aljašské tresky v pivním těstíčku a hráškové pyré s chilli papričkou. Skvělá kombinace, která nádherně vypadá a ještě lépe chutná!
Treska, ať už aljašská či tmavá, je velmi všestrannou surovinou. Diana tresky přiváží z Německa, v Pečkách je zpracovává a hotové výrobky či chlazené ryby nabízí na všech kamenných prodejnách.
V dnešním receptu bude treska připravená na oleji, ale v žádném případě se nebude jednat o nudné filé. Kombinace chutné ryby, chilli, piva, česneku a hrášku se stane nevšedním gastronomickým zážitkem. Tak neváhejte, jdeme vařit!
Obalované filety v pivním těstíčku:
Hráškové pyré:
|
Aljašskou tresku omyjeme, osušíme, dochutíme (pepř, sůl) a necháme pár minut v chladu odležet.
Do mísy dáme přesátou mouku, sůl, pepř a kypřící prášek. Do směsi přidáme pivo (lépe ne tolik hořké, protože se smažením hořká chuť ještě zvýrazní), 2-3 lžíce oleje a vše promícháme do hladkého těstíčka.
Následně kousky ryby obalíme v hladké mouce a připraveném těstíčku (těstíčko necháme okapat, aby byla všude rovnoměrná vrstva). Obalené porce fritujeme v oleji dozlatova.
Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme na drobno nakrájenou šalotku, chilli papričku a krátce osmahneme. Dále přidáme drcený čerstvý česnek, špetku soli a vše zlehka orestujeme 6 - 7 minut, dokud není směs měkká.
V hrnci přivedeme k varu osolenou vodu, do které přidáme snítky máty a hrášek. Jakmile je hrášek uvařený do měkka, scedíme ho a přidáme i s povařenou mátou do pánve s orestovanou směsí. Vše promícháme tak, aby vznikla hrubá hrášková kaše (například šťouchadlem na brambory či rozmačkáme hrášek vidličkou).
Při servírování můžeme hrášek posypat ještě čerstvě nakrájenou mátou. Podáváme teplé.
Tip: Pokud máte rádi opravdu pikantní chutě, přidejte do mouky při obalování Kajenský pepř. Jedná se o mleté sušené papričky odrůdy Cayenne. V sušené podobě má toto koření pálivost až 45 000 SHU, což už je na chuti opravdu znát.
Diana přeje dobrou chuť!