Menu
Losos obecný (Salmo salar, angl. salmon) je původem sladkovodní ryba, přestože většinu života tráví ve slané vodě. Malí lososi se totiž rodí v řekách a po dvou až třech letech se přemisťují do moře. V prvních rocích života však mohou žít jen ve sladkovodních tocích. Dospělí lososi se z moře vracejí klást jikry do svého rodiště do sladkovodní vody. Náročnou plavbu několika tisíc kilometrů proti proudu zvládají díky vnitřnímu kompasu - řídí se magnetickým polem Země a extrémně citlivým čichem. Denně uplavou 50-100 km, nepřijímají však potravu a řada z nich tedy po vytření hyne.
Dnes se losos obecný úspěšně chová v sádkách především v Norsku, Skotsku a Irsku. Naše společnost se rozhodla pro lepší spokojenost našich zákazníků změnit dodavatele chlazeného lososa. Pochází z Norska a sami se o kvalitě můžete přesvědčit na fotografii níže ,a nebo ještě lépe osobně na našich kamenných prodejnách.
Lososa potřeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Necháme asi 15 minut odležet.
Cibuli oloupeme a spolu s karotkou a žampiony nakrájíme na úzké proužky. Vyložíme jimi formu na nákyp.
Rybu položíme na zeleninu. Šlehačku smícháme s vínem a nalijeme na rybu. Na každý kousek ryby položíme snítku kopru, posypeme máslovými vločkami. Formu přikryjeme alobalem. Pečeme 20-25 minut v troubě předehřáté na 200°C.
Jako příloha se hodí vařené brambory.
Diana vám přeje dobrou chuť!
Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.