22/11/2017

Lín – ryba, která v kuchyni kraluje

Na lína, který patří ve světě ke kulinářské špičce, se v české kuchyni zapomíná. Tato sladkovodní ryba se často stává konkurencí k tradičnímu kaprovi a Diana ji odebírá od rybářů z Moravy. Lín obecný kraluje v mnoha výtečných receptech, pojďme se na tuto lahodnou rybu podívat blíže. 

Líný lín?

Přestože název této ryby směřuje k tomu, že se jedná o línou rybu, lín svojí povahou rozhodně líný není. Občas se pomalu proplétá travním porostem, ale vždy je v pohybu. Nejčastěji se s čerstvým línem obecným setkáte během podzimních výlovů.

Lín má poměrně dost kostí, které je ideální odstranit během filetování. Také je pro něj charakteristická silná kůže se šupinami – ta se nikdy neškrábe, ale stahuje, popř. se lín připravuje i s kůží. Ryba je bohatá na bílkoviny, vhodná pro děti i pro přípravu dietních pokrmů a stačí ji jen krátká tepelná úprava. Při kořenění platí heslo „méně je více“, a pokud hledáte, čím tuto skvělou rybu zapít, jsou ideální suchá a polosuchá vína.

Recept: lahodný lín v pivním těstíčku

K rybě se zpravidla doporučuje víno a oblíbené pivo bývá v pozadí. Kvalitní ryba a dobré pivo však k sobě skvěle ladí a potěší mnoho strávníků i milovníků zlatavého moku. Pivní těstíčko je připravené za chvilku a o skvělý labužnický zážitek je postaráno.

lín v těstíčku

Co budeme potřebovat?

  • Lín obecný chlazený (zakoupíte v prodejnách Diana)
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř
  • olej na smažení

Pivní těstíčko

  • 1 hrnek piva
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 ušlehané bílky
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 1 polévková lžíce cukru
  • špetka kmínu, sůl

Veškeré suroviny smícháme, přidáme našlehaný sníh z bílků a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet v lednici.

Mezitím si připravíme porce lína, které osolíme, lehce opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme chvilku odležet, obalíme v těstíčku a rovnou smažíme v horkém oleji.

Tip Diany: Pokud preferujete zdravější variantu, zvolte místo rozpáleného oleje horkou troubu. Na plech vyložený pečicím papírem položte obalené kousky lína. Plech vložte do rozpálené trouby a pečte na 220 °C po dobu 30 minut.

Diana přeje dobrou chuť!

 

4

Chcete náš web používat tak, jak jste zvyklí?

K tomu potřebujeme váš souhlas s využitím cookies, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Díky těmto statistickým, preferenčním a reklamním cookies zjistíme, jak náš web používáte, přizpůsobíme vám zobrazené informace a nebudeme vás obtěžovat nerelevantní reklamou. Můžete také pokračovat pouze s cookies nezbytnými pro fungování webu. Cookies nám dodávají energii pro další vylepšování.

Přečíst více