Menu
Na lína, který patří ve světě ke kulinářské špičce, se v české kuchyni zapomíná. Tato sladkovodní ryba se často stává konkurencí k tradičnímu kaprovi a Diana ji odebírá od rybářů z Moravy. Lín obecný kraluje v mnoha výtečných receptech, pojďme se na tuto lahodnou rybu podívat blíže.
Přestože název této ryby směřuje k tomu, že se jedná o línou rybu, lín svojí povahou rozhodně líný není. Občas se pomalu proplétá travním porostem, ale vždy je v pohybu. Nejčastěji se s čerstvým línem obecným setkáte během podzimních výlovů.
Lín má poměrně dost kostí, které je ideální odstranit během filetování. Také je pro něj charakteristická silná kůže se šupinami – ta se nikdy neškrábe, ale stahuje, popř. se lín připravuje i s kůží. Ryba je bohatá na bílkoviny, vhodná pro děti i pro přípravu dietních pokrmů a stačí ji jen krátká tepelná úprava. Při kořenění platí heslo „méně je více“, a pokud hledáte, čím tuto skvělou rybu zapít, jsou ideální suchá a polosuchá vína.
K rybě se zpravidla doporučuje víno a oblíbené pivo bývá v pozadí. Kvalitní ryba a dobré pivo však k sobě skvěle ladí a potěší mnoho strávníků i milovníků zlatavého moku. Pivní těstíčko je připravené za chvilku a o skvělý labužnický zážitek je postaráno.
Co budeme potřebovat?
|
Pivní těstíčko
|
Veškeré suroviny smícháme, přidáme našlehaný sníh z bílků a vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odležet v lednici.
Mezitím si připravíme porce lína, které osolíme, lehce opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme chvilku odležet, obalíme v těstíčku a rovnou smažíme v horkém oleji.
Tip Diany: Pokud preferujete zdravější variantu, zvolte místo rozpáleného oleje horkou troubu. Na plech vyložený pečicím papírem položte obalené kousky lína. Plech vložte do rozpálené trouby a pečte na 220 °C po dobu 30 minut.
Diana přeje dobrou chuť!