Menu
Rybu můžete připravit na tisíc způsobů. Jakou ale k rybě zvolit přílohu, aby nepřebila její chuť? A jak je to s nápoji? Hodí se k rybě pouze bílé víno? Na tyto a další otázky vám dnes Diana odpoví. Připravte své chuťové pohárky na vyváženou harmonii chutí!
Víno je asi nejtypičtějším nápojem k rybám. Volí se především bílé a chuťově jemné. Ovšem i červená vína mají v kombinaci s rybou své čestné místo. Vyvarovat byste se měli kořeněným vínům, která by mohla zkreslit jemnou chuť ryby. Pro přírodně upravované či zapékané ryby volte vína suchá. Zralá vína se hodí k tučnějším, hutnějším či smaženým rybám. U vína ovšem nezapomeňte na správnou teplotu servírování, jen tak docílíte těch nejlepších chutí. Jaké víno k jaké rybě?Jemná ryba (např. treska)– suchý ryzlink, veltlín či vína na bázi sauvignonů |
Pivo je v našich krajích oblíbené a spousta lidí jej ráda kombinuje právě se smaženým kaprem. Ale pozor - pivo může pro svoji hořkost chuť ryby zkreslit. Pokud se chcete vyhnout alkoholickým nápojům, je k rybě ideální obyčejná voda či jemně perlivá minerálka, která může být lehce dochucená citronem.
Často se zákazníci ptají, jakou přílohu zvolit k rybě. Vždy záleží na dvou faktorech – jakým způsobem je ryba připravená a jakou přílohu preferujete. Nejčastěji jsou voleny brambory, které jsou upravovány na různé způsoby – vařené brambory, opečené brambory, bramborový salát, kaše či smažené nočky z bramborové kaše. Pokud je ryba připravena na přírodní způsob, hodí se zelenina (čerstvá i tepelně upravená), pečivo (čerstvé i opečené) nebo kuskus.
Setkáváme se také s názorem, že se k rybě nehodí těstoviny. Ovšem opak je pravdou – můžeme se především v italských jídlech setkat s kvalitními těstovinami v kombinaci s rybou či mořskými plody. Spousta lidí si také neumí představit rybu v kombinaci se smaženými hranolky, a přitom se jedná o tradiční anglické jídlo tzv. Fish and chips. A co ryba a knedlík? A o možné kombinaci rýže a ryby je asi zbytečné se zmiňovat, vždyť základem sushi je právě toto spojení.
Jak je vidět, záleží vždy především na preferencích strávníků. U příloh hranice téměř neexistují. U nápojů je dobré držet se hlavní myšlenky – nápoj nesmí přebít chuť ryby, ale pouze ji doplnit a podtrhnout, aby byl labužnický zážitek dokonalý.