Menu
Tuto rybu poznáte velmi snadno - její charakteristikou je ploché tělo, které se vodorovné poloze vznáší u dna. Typickým poznávacím znamením je také to, že je levé oko přemístěné na svrchní část hlavy. Ano, dnes se zaměříme na platýse, na to, v čem je tato ryba výjimečná a prozradíme si také jeden rychlý recept.
Je zajímavé, že se platýs do typické asymetrické podoby přeměňuje postupně už v prvních měsících života. V moři je považován za mistra v maskování a dokáže se lehce přizpůsobit okolnímu prostředí. Gurmáni a milovníci ryb jistě potvrdí, že platýs patří mezi velmi chutné ryby s bílým a velmi jemným masem. Má také vyšší obsah tuku a je skvělým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin.
Diana nabízí platýse velkého, který je lovený pomocí vlečných sítí v Holandsku. Z čeho můžete vybírat?
Diana přináší jednoduchý a zdravý recept na úpravu platýse, tentokrát v kombinaci s cuketou a mandlemi. Co budeme potřebovat
|
Rybu omyjeme, osušíme a vložíme do olivovým olejem vymazané nádoby na pečení. Platýse lehce osolíme, pokapeme citronovou šťávou a na vrch poklademe plátky z omyté cukety (cuketu nakrájíme na jemné plátky). Opět lehce pokapeme olivovým olejem, dochutíme a na závěr zasypeme mandlemi. Pečeme v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut při teplotě 180 °C. Podáváme ideálně se zeleninovým salátem.
Náš tip: Kdo nemusí cuketu, může ji nahradit například zelenými fazolkami či paprikou.
Diana vám přeje dobrou chuť!