Menu
Možná vás napadne, že okouník je mládětem okouna, ale není tomu tak. Přestože mají tyto dvě ryby pojmenování velmi podobné, jedná se o zcela odlišné druhy. Diana vám přináší jednoduchý přehled, jak se mezi těmito rybami vyznat a jaký je mezi nimi rozdíl.
Když uvidíte tyto dvě ryby vedle sebe, již ze vzhledu vám bude jasné, že se jedná o velmi rozdílné druhy, a to nejen z důvodu odlišného vzhledu (200 kg okoun v porovnání 15 kg okouníkem), ale i vod, ve kterých se vyskytují – okoun nilský je sladkovodní ryba, okouník mořský z moře.
Diana pro vás připravila základní rozdíly mezi okounem nilským a okouníkem mořským.
Okoun nilský | Okouník mořský | |
Typ ryby | sladkovodní ryba | mořská ryba |
Řád | ostrnoploutví | ropušnicotvární |
Vzhled | stříbrno-narůžovělé tělo, hmotnost až 200 kg | tzv. redfish, má výrazně červenou barvu, hmotnost max. 15 kg |
Maso | tučné maso narůžovělé barvy | bílé maso s nízkým obsahem tuku |
Původ v Dianě | Tanzánie | Německo |
Nutriční hodnota | 345 KJ / 100 g | 443 KJ / 100 g |
Chuť | podobná candátovi | jemná a šťavnatá |
Použití | smažení, zapékání, grilování | vaření v páře, vaření, pečení |
Cena v Dianě | 29 Kč / 100 g (okou nilský - nekalibrovaný filet)* |
79 Kč / 500 g (mořský okouník filet 500 g) |
*Nekalibrovaný filet - každý kousek je označen váhovou etiketou, na které je uvedena gramáž.
...tak požádejte naše laskavé prodavačky, aby vám oba filety pro porovnání ukázaly. Obě ryby jsou za velmi příjemnou cenu, tak do nákupního košíku přidejte obě dvě a můžete s rodinou připravit „rybí ochutnávku“. Dejte nám pak o vašem „testování okouna a okouníka“ vědět na Faceboku.