Menu
Už jste si začali říkat, čím letos ozvláštníte štědrovečerní tabuli? Tradičního vánočního kapra se vzdát nechcete, ale přeci jenom vám klasika mouka, vejce a strouhanka přijde už trochu nudná? Máme pro vás variantu, kterou nepohrdne žádný labužník – kapr na víně.
Těžko si lze představit Vánoce bez kapra. Máme to už tak zažité, že i ti, kteří zrovna ryby nemusí, ho je s ním mají spojené. Ovšem nebylo to tak vždy. Vánoční kapr se začal objevovat v Čechách až v 17. století, a to většinou u vyšších vrstev.
Kapří boom však nastal až po 1. světové válce. Tehdy ho lidé upravovali na modro (vařený v octě či víně s kořenovou zeleninou) nebo na černo (ve sladké omáčce ze sušených švestek a perníku). Až po 2. světové válce vzrostla obliba smaženého kapra, která přetrvává dodnes.
Trocha historie je za námi a můžeme se vrhnout na recept kapra na víně. Zpestřete si vaření – zapněte si hudbu a nalijte si skleničku. Kapr celou láhev rozhodně nevypije :-)
Kapra osolíme a opepříme. Zapékací mísu vymažeme dvěma třetinami másla a vložíme kapra.
Zalijeme polovinou vína a stejným množstvím vody. Zasypeme na kolečka nakrájenou cibulí.
Dáme péci do trouby vyhřáté na 180 stupňů, přičemž během pečení přeléváme výpekem a zbylým vínem. Do zbytku měkkého másla zapracujeme mouku a mletou papriku. Kapra vyndáme a uchováme v teple. Do výpeku přidáme máslo s moukou a paprikou a necháme projít varem.
Kapra na víně můžeme podávat s vařenými nebo šťouchanými bramborami.
Diana přeje dobrou chuť.