Menu
Mozek je jednou z nejdůležitějších součástí našeho těla a zaslouží si tu nejlepší možnou výživu. Evropský den mozku se slaví kolem 11. března a po celém světě se konají odborné přednášky, kdy se prezentují nové poznatky a výsledky výzkumů související s mozkem.
Tento den je ideální příležitostí připomenout si, jak může strava ovlivnit naši mentální kondici. A jednou z nejlepších potravin pro mozek jsou ryby!
Ryby jsou bohatým zdrojem živin, které podporují zdraví mozku a kognitivní funkce, proto je důležité je zařadit do jídelníčku. Pojďme se podívat, jaké vitamíny ryby obsahují.
Odborníci doporučují zařadit ryby do jídelníčku alespoň dvakrát týdně. Pokud chcete maximálně podpořit zdraví mozku, zkuste si dopřát rybu ve vaší stravě co nejčastěji. Dle vědecké studie dokonce stačí konzumace jedné až tří ryb měsíčně, což sníží riziko mozkové příhody až o 40 %.
Aby přínos konzumace ryb byl co nejvyšší, je nutné dbát na správnou přípravu. Grilované a pečené ryby obsahují více omega-3 mastných kyselin než smažené ryby.
Chcete si dopřát rybu snadno a rychle? Vyzkoušejte:
Dopřejte svému mozku to nejlepší a oslavte Evropský den mozku zdravou porcí ryb!