16/5/2024

Proč jíst ryby?

Věděli jste, že Česká republika významně zaostává za Evropou v konzumaci ryb? V roce 2022 byla průměrná konzumace 5,9 kg ryb na občana, což je oproti jiným státům hodně málo. Mnohdy jako argument slyšíme, že ryby jsou drahé a z toho důvodu nejsou tak hojně konzumovány. 

Neměli bychom ale zapomínat, že rybí maso s sebou přináší hned několik benefitů, které jsou pro zdraví prospěšné.

jidelnicek ryby

Srdce

Pravidelná konzumace ryb přispívá ke snížení kardiovaskulárních onemocnění. Ryby obsahují omega-3 mastné kyseliny, které působí pozitivně na srdeční činnost.

Deprese

Omega-3 mastné kyseliny fungují jako prevence proti depresím a pokud již došlo k propuknutí tohoto onemocnění zvyšují účinnost antidepresiv.

Mozková činnost

S věkem ubývá šedá hmota mozková, což má za následek např. Alzheimerovu chorobu či demenci. Dle výzkumů vyplývá, že pokud alespoň jednou v týdnu zařadíme do jídelníčku rybu, je větší šance, že se mozkové funkce zhoršují pomaleji než u jedinců, kteří ryby nekonzumují.

Zdroj vitamínu D

Mnoho lidí trpí nedostatkem vitamínů D. Pokud se chcete vyhnout vitamínovým doplňkům, rozhodně zvolte ryby. Vitamín D působí protizánětlivě, posiluje kosti, svaly a hraje důležitou roli při správném fungování imunitního systému.

Koupit rybu

Hubnutí

Ryby jsou zdrojem bílkovin a na rozdíl od jiných druhů masa, je rybí maso organismem stráveno během dvou hodin. Současně se konzumací ryb zrychluje metabolismus a spalování kalorií.

Vzhled kůže

Omega-3 mastné kyseliny mají významný vliv na vzhled kůže, její pružnost, hebkost, kvalitu vlasů, ale také nehtů.

Tak navštivte naše kamenné prodejny a vyberte si nějakou rybí pochoutku.

V akci najdete:

• aljašskou tresku filet 79 Kč/500 g,
• pstruh lososovitý filet 220 Kč/kg,
• filet obalený s bylinkami 79 Kč/800 g,
• treska atlantská filet 490 Kč/kg.

4