Menu
Držíte se v rybárnách spíše lososa a makrely a do neznámých surovin se moc nepouštíte? Často se setkáváme s tím, že zákazníci si neví rady s tím, jak doma připravit exotické ryby a plody moře. Víte například, co to jsou kalamáry? A jak si s nimi v kuchyni poradit? Nebojte se nových chutí a vyzkoušejte recept na kalamáry, který příjemně zpestří váš jídelníček.
Vždy se jedná o hlavonožce (podobně jako chobotnice a krakatice). Často se tyto pojmy zaměňují, přesto mezi nimi nalezneme rozdíl:
OliheňOlihně mají štíhlý torpédovitý tvar těla, které je ukončeno ocasní ploutví ve tvaru kosočtverce. Díky tomu jsou velmi hbité. Pro obranu před nepřítelem vypouštějí barvivo. Jejich maso je jemné, bílé a u mladších olihní také měkčí. Menší kusy jsou vhodné ke grilování nebo do sushi, větší olihně je potřeba před přípravou naklepat a podusit. |
SépieSépie mají kulatější tělo a dokáží se pohybovat velmi rychle. V ohrožení se brání vypouštěním inkoustového barviva. Její maso je lehce nasládlé a křehčí než u chobotnice. I zde platí, že čím menší kusy, tím bude maso jemnější. |
Jedná se o olihně, které jsou už gastronomicky upravené.
V kamenných prodejnách jsou pro zákazníky připravené již vykuchané chlazené olihně – nemusíte si tedy dělat starosti s čištěním a rovnou je můžete použít do receptu. A pokud se vám nechce vařit? Máme k dostání obalované kalamáry v balení 500 g, které stačí osmažit a podávat například jako lahůdku k vínu. Jejich chuť ozvláštníte například tím, že do oleje přidáte nasekaný česnek nebo kousky chilli.
Kalamáry jsou velmi všestrannou surovinou. Lze je grilovat, smažit, naplnit náplní a zapéct nebo použít v syrovém stavu. Pro milovníky exotické kuchyně jsme dnes připravili kalamáry a krevety s rajčaty a bílým vínem.
Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli s česnekem, dále přidáme na kousky nakrájenou oliheň a po chvilce přidáme i krevety. Jakmile krevety změní barvu, podlijeme směs vínem a přidáme bobkový list. Další ingrediencí jsou spařená, oloupaná a nakrájená rajčata. Vše přibližně 20 minut dusíme a podle potřeby podlijeme vodou. Na závěr dochutíme solí a pepřem, hotové jídlo lze dozdobit také nasekanou čerstvou petrželkou.
Podáváme teplé s pečivem.
Diana přeje dobrou chuť!