7/1/2025

Candát se salátem z červené řepy

Ruku na srdce, Vánoce jsou krásné svátky radosti a času s rodinou, ale také období obžerství, a tak je nejvyšší čas připravit si zdravý oběd plný vitamínů. A jelikož máme všichni rádi rychlé recepty, jeden tu pro vás máme.

candát

Suroviny:

  • 2-3 filety candáta s kůží (cca 400 – 500 g)
  • 3 ks (500 g) vařené červené řepy
  • ½ červené cibule
  • 1 ks jarní cibulky
  • 50 g másla
  • šťáva z ½ citrónu
  • zakysaná smetana
  • listový špenát
  • vinný ocet
  • olivový olej
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • pepř

Postup:

Prvně si připravíme salát. Odkrojíme vršek červené řepy a nakrájíme ji na dílky (větší řepu na 6-8 dílků, menší na 4 dílky). Řepu dáme do mísy a lehce prohřejeme v mikrovlnné troubě. Následně přidáme červenou cibulku nakrájenou na kolečka a nadrobno nasekanou jarní cibulku. Salát dochutíme dle chuti solí, pepřem, vinným octem a olivovým olejem. 

červená řepa

Z filetů candáta uděláme cca 4 porce, které osušíme a osolíme. Do pánve nalijeme olivový olej, který hodně rozpálíme a opečeme prvně filet kůží dolů cca 3 minuty, následně otočíme a necháme péct
cca 1 minutu. Filety vyndáme z pánve. Do pánve přidáme 50 g másla, šťávu z ½ citrónu a nasekaný čerstvý kopr. Následně listový špenát orestujeme na pánvi zhruba 2 minuty.

A nyní můžeme servírovat. Na talíř dáme připravený teplý salát z řepy, orestovaný listový špenát a opečenou rybu. Lehce přelijeme výpekem a jako závěrečnou tečku můžeme použít lžičku zakysané smetany. 

Přejeme dobrou chuť!

4