Menu
Je sice období grilování, ale všeho moc škodí a už se vám možná grilované jídlo přejídá. Doporučujeme vám udělat si odlehčený oběd s treskou. Doporučujeme tresku aljašskou Theragra chalcogramma (oblast lovu Tichý oceán), kterou najdete na našich prodejnách.
Aljašská treska (treska pestrá) je druh tresky, který se nejvíce nachází v Severním Pacifiku. Je druhou nejvýznamnější lovnou rybou na světě. Většinou se zamrazuje na moři.
Na moři zmrazená surovina se zpracuje na celé filety nebo se filety slisují do bloku (filé). Kvalitou mezi nimi není rozdíl. Celé filety mohou ale obsahovat drobnou kost. Vyrábí se i filetový blok vyšší kvality, kde podle standardu nesmí být více než jedna drobná kůstka na 1 kg výrobku. Tato surovina je použita pro výrobu porcí označených jako bez kosti a vhodné i pro děti. Diana má tento výrobek ve svém sortimentu.
Bloky se používají jako surovina pro výrobu neobalovaného i obalovaného filé, rybích prstů, nebo je to také základní surovina pro výrobu imitace krabího masa, tzv.surimi, nebo imitací krabího masa (krabí klepeta).
Maso aljašské tresky je velmi oblíbené pro svoji pevnou konzistenci a je velmi nenáročné na přípravu. Můžeme ho použít pro všechny druhy kuchyňské přípravy, obalování, smažení,
přípravu v páře, pečení v troubě.
Aljašská treska má vysoký obsah proteinu, nižší obsah tuku a maso obsahuje omega 3 nenasycené kyseliny.
Recept na tresku je opravdu snadný. Rybí filety ochutíme kořením na ryby, máslem vymažeme zapékací misku, vložíme filety a pečeme v troubě při 175 °C asi 15 min. Na filety potom rozložíme sýr Cottage, který smícháme s čerstvou nasekanou petrželkou a posypeme strouhaným eidamem. Vše znovu zapečeme v troubě, aby nám sýr zezlátl.
Jako přílohu dáme nové brambory nebo bramborovou kaši.